ДАЛИ ЗНАЕТЕ за часовникот во Скопје

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ… На 26 ноември 2004 во Скопје проработи сончев и песочен часовник, поставен на фасадата на Природонаучниот музеј на Македонија. Часовникот е иновација на […]

ДАЛИ ЗНАЕТЕ за Бигорската чудотворна икона

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ…Бигорската чудотворна икона Од иконата, од лицето на светителот прикажано на неа, се излева, како благодат и дар на Светиот Дух, една несоздадена и […]

ДАЛИ ЗНАЕТЕ за сонот на скопскиот Хавзи Паша

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ… Во триесеттите години на XIX век, за време на владеењето на скопскиот Хавзи-паша, е доѕидан отворениот трем што води кон западната страна на […]

ДAЛИ ЗНAEТE: Дpжaвнoто знаме на Maкeдониja со 16 кpaци

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ… На 11 август 1992 година со одлука на Собранието на Република Македонија, беа усвоени знамето со црвена боја и со 16-крако златно-жолто сонце, […]

Дали знаете дека во Македонија се пронајдени остатоци од животински видови…

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска На територијата на Македонија досега се регистрирани околу петнаесетина локалитети на кои се пронајдени остатоци од животински видови кои што во геолошкото минато егзистирале на […]

Дали знаете кој го изградил познатиот Градски ѕид во Скопје ?

Дали знаете? Пишува Гордана Јанакиевска   Кензо Танге е јапонски архитект и добитник на Прицкеровата награда во 1987 година. Покрај изработката на планот за обнова на Хирошима, познат е и […]