Дали знаете дека рисoт во Мakeдoниjа…

Дали Знаете

Дали знаете ?

Пишува Гордана Јанакиевска

Дали знаевте дека рисот е:

Самотник: иако им припаѓа на големите месојади кои поголемиот дел од своето време го поминуваат во групи, рисот всушност најмногу сака да биде сам.
Експерт за камуфлажа: рисот знае совршено да се прилагоди на околината со изгледот на неговите шари на крзното, така што секој рис има различни шари според кои може да се идентификува.

Супериорен аудиофил: Рисот препознава звуци во опсег помеѓу 65 и 70 килохерци, додека човечкиот слух запира помеѓу 16 и 20 килохерци.
Чудно вокален: рисот мјаука и преде како секоја мачка.

Женскиот рис добива две до три младенчиња секоја пролет? Кога имаат две недели, ги отвораат очите. На возраст од еден месец, тие веќе шетаат и јадат вистинска храна, иако сè уште се зависни од мајчиното млеко.