(Фото) ОВОЈ инсект официјално го доби името по Новак Ѓоковиќ, ви личи на Ноле?

Откриен и опишан е нов вид пештерски инсект кој го добил името Duvalius djokovici (Duvalius на Ѓоковиќ), во чест на трофејниот тениски шампион Новак Ѓоковиќ. Научниот труд со откривање и […]

ДАЛИ ЗНАЕТЕ за саркофакот со кој од Бугарија е донесен ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ… Нестор Алексиев Мирчевски од државниот врв во 1946 година добил задача за 21 ден да изработи саркофаг за да се пренесат моштите на […]

ДАЛИ ЗНАЕТЕ кога и каде, прв пат фудбал во Македонија?

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ… Фудбал во Македонија се игра 113 години и за првпат се заиграл во селото Велмевци, Демир Хисар. Првата фудбалска топка е донесена во […]

ДАЛИ ЗНАЕТЕ за часовникот во Скопје

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ… На 26 ноември 2004 во Скопје проработи сончев и песочен часовник, поставен на фасадата на Природонаучниот музеј на Македонија. Часовникот е иновација на […]

ДАЛИ ЗНАЕТЕ за Бигорската чудотворна икона

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ…Бигорската чудотворна икона Од иконата, од лицето на светителот прикажано на неа, се излева, како благодат и дар на Светиот Дух, една несоздадена и […]

ДАЛИ ЗНАЕТЕ за сонот на скопскиот Хавзи Паша

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ… Во триесеттите години на XIX век, за време на владеењето на скопскиот Хавзи-паша, е доѕидан отворениот трем што води кон западната страна на […]

ДAЛИ ЗНAEТE: Дpжaвнoто знаме на Maкeдониja со 16 кpaци

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ… На 11 август 1992 година со одлука на Собранието на Република Македонија, беа усвоени знамето со црвена боја и со 16-крако златно-жолто сонце, […]