ПEPСИJKИTЕ ги фрлија БУPKИTE, пpoпаѓа иcлaмиcтичkиoт peжим вo ИPAН

По неколкумесечните протести во кои загинаа повеќе од 300 луѓе, Иран одлучи да попушти и да ја укине „моралната полиција“, исламистичка верска полиција за наметнување на режимот. „Моралната полиција нема […]

ИСЛАМ: Бурките се фундаментални или модерни?

Во последно време, а особено после повратниците од војните од Сирија, во Македонија се отвори дискусија за влијанието на блискоиточните модерни исламистички движења, врз традиционалниот ислам во Македонија. Многу често […]

НАЈНОВО: Објавен ЗАКОН за заштита на државноста

Во текот на денешниот ден, од страна на граѓанската политичка платформа МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ беше промовирано донесување на Закон за заштита на државноста на македонската Република, како што изјавуваат од таму. […]

ВАЖНО: Европскиот суд забрани бурки и во приватен сектор

Темата за забрана на бурки во Македонија беше долго време „забранета“. Прв кој јавно ја отвори, без да се плаши за последиците беше лидерот на Македонски концепт Богојески. Тој јасно […]

Печалбари од верата, официјален став на Богојески

Петар Богојески, претседател на УЕФМ и промотор на Македонски концет објави нов став. На својата официјална фан страна на ФБ објави анализа за состојбата со верските права и слободи во […]

За бурките, ФК Вардар, зајчињата и мицињата

Денешниот настап на Петар Богојески од Македонски Концепт предизвика огромни бранувања во јавноста во земјава. Особено неговите ставови за забрана за носење на бурки во земјата, ставот за ФК Вардар […]

Богојески: Зaбрана на бyрkи ќе биде дел од новиот Закон за заштита на државноста

Македонски концепт нема намера да отстапи нути чекор од процесот на европеизација на Македонија. Сите практики и заподно европски вредности, сите закони од најнапредните европски земји да се имплементираат во […]