Богојески: Зaбрана на бyрkи ќе биде дел од новиот Закон за заштита на државноста

Изјави, Македонија, Политика, Свет

Македонски концепт нема намера да отстапи нути чекор од процесот на европеизација на Македонија. Сите практики и заподно европски вредности, сите закони од најнапредните европски земји да се имплементираат во Македонија.

Тоа подразбира и Закон за заштита на државноста, кој ќе има низа мерки, меѓу која и забрана за носење на бурки во јавна служба, на јавен простор и сл. Мораме да ја заштитиме државата од промоција на насилен верски радикализам, кој не постоел во Македонија ниту за време на Отоманската империја.

Граѓаните ќе препознаат дека ние сме единствената структура во земјата која е отворена за забрана за бурки во Македонија, да предложиме Закон за заштита на државноста на Републиката. Ќе се научиме на граѓанска држава. Се европеизираме. Европските стандарди ги пресликуваме во Македонија. Европски стандард е слобода на верски убедувања, а не промоција на верски радикализам. Дел од невладините организации работат за надворешни структури, за Саудиска Арабија, се носат огромни пари од таму, се злоупотребува религијата и верските објекти. За еден млад образован човек од Чаир да отиде во ИСИС и таму да убива деца во име на исламот и да се врати во Скопје и Македонија тоа да го толерира – тоа е недозволиво“ – вели Петар Богојески, Македонски концепт во Студио 10 на ТВ24.

Целото интервју ќе го пренесеме штом ќе стане достапно на интернет.