БЕЛЕЖНИК: На денешен ден во Македонија…

На денешен ден, 20 мај 1876 година, Македонското население од Источна Македонија го кренало Разловечкото востание против Османлиската Империја со центар во селото Разловци. Главен иницијатор и организатор на востанието […]

БЕЛЕЖНИК: На денешен ден…

1903 Во селото Смилево демирхисарско, почнал Смилевскиот конгрес на Битолскиот револуционерен округ на ТМРО. За претседател на Конгресот бил избран Даме Груев. Мнозинството на Конгресот се изјаснило за кревање востание. […]

БЕЛЕЖНИК: На денешен ден…

1135.- Роден е еврејскиот филозоф, лекар, математичар и астроном Мојсej бен Мајмон, познат како Мојсej Мајмонид, следбеник на Аристотел. Тој е најголем еврејски филозоф во средниот век. Во филозофското дело „Водич […]

БЕЛЕЖНИК: На денешен ден…

На денешен ден 1854 година умре основачот на Голема Русија, рускиот цар Иван Четврти кој поради суровоста и немилосрдноста беше познат како Иван Грозни. Истражувачите тврдат дека најверојатно бил отруен. […]

БЕЛЕЖНИК: На денешен ден…

1844 Карлос Антонио Лопес е прогласен за прв уставен претседател на Парагвај. 1891 Подморницата „Монарх“ постави телефонски кабел под Ламанш, што овозможи телефонска врска меѓу Велика Британија и другите држави од Европа. 1944 Иницијативниот одбор на АСНОМ упати писмо до НО одбори во […]

БЕЛЕЖНИК: На денешен ден…

1459.- Роден е холандскиот свештеник Адријан Флоризон – папата Адријан VI (Адријан) од јануари 1522 година, единствениот Холанѓанец – поглавар на Римокатоличката црква во нејзината историја. Починал во септември 1523 […]

БЕЛЕЖНИК: На денешен ден…

1784.- Првиот американски трговски брод „Кинеската царица“ отплови од пристаништето во Њујорк. Тој пристигна во Кина на 28 август. 1788.- Роден е германскиот филозоф Артур Шопенхауер, чија работа стана ценета […]