БЕЛЕЖНИК: На денешен ден…

БЕЛЕЖНИК

На денешен ден 1854 година умре основачот на Голема Русија, рускиот цар Иван Четврти кој поради суровоста и немилосрдноста беше познат како Иван Грозни. Истражувачите тврдат дека најверојатно бил отруен.

1815… Отпорот на Османлиите предводени од Мустафа Кемал против сојузничките војски кои се истоварија на крајбрежјето на Чанаккале заврши со победа. Битката на Дарданелите (Битката на Чанаккале) е поморска, копнена и воздушна војна меѓу силите на Османлиската Империја и Сојузничките држави која се водеше во 1915 година на полустровот Галиполе (Гелиболу) во Анадолија.

1940… Во Италија се состанаа Хитлер и Мусолини. Италија донесе одлука да војува на страната на Германија. Само четири години подоцна на ист ден, Германците почнаа со окупацијата на Унгарија.

1949… Се формираше Северноатлантската алијанса (НАТО).

1962… Франција заврши со геноцидот во Алжир. Франција и покрај сите напори за задушување на народниот бунт во Алжир кој почна во 19554 година, не успеа да го задуши. Во текот на овој процес животите ги загубија 1,5 милион Алжирци.

1965… Човекот првпат прошета по вселената. Советскиот на височина од 2.1777 км од планетава со вселенското летало Восход II излезе од леталото и околу 20 минути остана во всленеата. Космонаутот Леонов 12 минути 9 секунди од ова време го помина шетајќи по вселената.

1995… Умре Садри Алишик, еден од најпознатите турски актери.

2010… Стартуваше информативниот канал „TRT Haber“.