БЕЛЕЖНИК: На денешен ден…

БЕЛЕЖНИК

1844
Карлос Антонио Лопес е прогласен за прв уставен претседател на Парагвај.
1891
Подморницата „Монарх“ постави телефонски кабел под Ламанш, што овозможи телефонска врска меѓу Велика Британија и другите држави од Европа.


1944
Иницијативниот одбор на АСНОМ упати писмо до НО одбори во Македонија во кое ја изнесува одлуката на Второто заседание на АВНОЈ, со која Македонија е призната за рамноправна федерална единица. Потоа, ја објаснува постапката за избирање легални и нелегални, општински, околиски и окружни НО одбори и делегати за Првото заседание на АСНОМ.
1945
По многу тешки борби американските десантни единици го освоија малиот остров на Тихиот Океан, Иво Џима, важна стратегиска точка за бомбардерските напади врз Јапонија.


1965
Владата на Израел го прифати барањето на Бон за воспоставување дипломатски односи со Западна Германија.
1995
Астронаутот Норман Тагард стана првиот Американец кој полета во вселената со руска ракета, лансирана од космодромот во Бајконур.


1996
Република Македонија и Република Литванија воспоставија дипломатски односи на ниво на амбасадори.
2001
Околу 11 часот со престрелки од тетовското кале започна конфликтот во Тетово.


2002
Судиите на Основниот суд Скопје 2 ги потпишаа решенијата за амнестија на политичкиот водач на поранешната ОНА, Али Ахмети и на неговиот вујко, водачот на кичевските бомбаши и организаторот на повеќето бомбашки напади на полициските станици во Македонија, Фазли Велиу.
2013
Си Ѓинпинг станува Претседател на НР Кина.