ВАЖНО: Која е новата стратегија на CAД

Американскиот претседател Џо Бајден ја промовираше новата стратегија на САД во меѓународните односи. Многу повеќе силна дипломатија, многу помалку војска, е едноставен опис на она кое го истакнува претседателот. Тој […]

САД: Џо Бајден со честитка по повод Денот на независноста на Македонија

Честитка од претседателот на САД, Џо Бајден, по повод Денот на независноста на Република Македонија! Претседателот на Соединетите Американски Држави, Џо Бајден, по повод 8 Септември, Денот на независноста, упати […]

СМЕШНО: Бугарија плаче, ја притискале за Македонија

Претседателот на Бугарија Румен Радев, кој учествува на Бледскиот стратешки форум, изјави дека притисокот врз Бугарија во наредните месеци ќе продолжи да се зголемува за, како што рече, темата Република […]

БУГАРИЈА под вкрстен оган

Бугарија во хаос, од внатрешен и надворешен притисок поради Македонија. Внатрешно се повеќе Бугари разбираат дека водат комплетна погрешна политика кон Македонија и бараат измени, а надворешно САД водат жестока […]

АМЕРИКАНЦИТЕ објавија кој се’ ќе прими бегалци

Земјите од Западен Балкан, освен Србија и Босна и Херцеговина, потпишаа изјава на Стејт департментот на САД во врска со ситуацијата во Авганистан. Покрај Хрватска, Црна Гора, Македонија, Албанија, Словенија […]

ВАЖНО: ЗAEВ на цpнa лиcтa на CAД?

Американскиот Стејт Депармент го објави новиот „2021 Investment Climate Statements: North Macedonia“, во кој детално се анализираат многу состојби во земјава. Помеѓу другото и криминалот и корупцијата, демократските капацитети на […]

Руски казачок на бугарска гајда

Македонските политички партии, полека но сигурно тргнаа по грчкиот пат за бугарското прашање во Македонија. Само помислете како ќе беше ако го решевме спорот за името со Грција во 1993 […]