БУГАРИЈА ФАТЕНА ВО ЛАГА, кога пишувале вистина за Шапкарев

Длабока криза за бугарската пропаганда, која последниве години зема голем замав, во стилот на времето на студената војна и владеењето на Тодор Живков. Најголем дел од неа се потпира на […]

СРБИЈА во 1902 помагала на БУГАРИЈА да се ЗАБРАНАТ МАКЕДОНЦИТЕ

„СЕ БОРИМЕ ЗА ОСЛОБОДУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА И ГИ ШТИТИМЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ, КАДЕ И ДА СЕ НАОЃААТ ТИЕ“ – објавено 18 август 1902 година, една година пред Илинденско востание во […]

ГРЦИЈА против БУГАРИЈА, објавија оригинален документ за Македонците

На социјалните мрежи се појави оригинален фототипен документ за ГРЧКИ ПОПИС ОД 1928 –  на кој МАКЕДОНЦИТЕ се ВТОРИ ПО БРОЈ НАЦИОНАЛНО ОПРЕДЕЛЕНИ Под притисок од меѓународната заедница, грчката држава […]

МАКЕДОНСКИТЕ ЗБОРОВИ ги заменувале со руски, за да измислат БУГАРСКИ јазик

“Езика на нашите деди и баби” кој најчесто го спомнуваат избугарените Македонци во Бугарија, свесно или несвесно признаваат дека во минатото зборувале македонски јазик, а денес користат русизиран избугарен македонски […]

(Документи) КОМИНТЕРНАТА го создала БУГАРСКИОТ, а не МАКЕДОНСКИОТ јазик

Во Бугарија омилена тема за докажување на бугарскиот карактер на Македонија е тврдењето дека не постои македонски јазик, а истиот е создаден од Тито и Коминтерната. Но вистината е сосема […]

БУГАРСКИОТ МНИ си пукаше во нога, објавија гевгелиско – бугарски речник

Поради огромната разлика помеѓу македонскиот и бугарскиот јазик, во 1932-ра година во Софија бил објавен Гевгелиско – бугарски речник. Автор на речникот е Димитар Иванов, кој поради неможноста да се […]

АПАСИЕВ со исти ставови како БУГАРИТЕ, СССР ги демантира

На целата јавност ни се познати монти пајтон политичари, како Димитар Апасиев и оние несреќите од Родина, кои заедно со избугарените македончиња тврдат дека СССР признавал или создал македонска нација […]

(Видео) Историска богослужба во ЕРУСАЛИМ Гробот на ИСУС ХРИСТОС на МАКЕДОНСКИ јазик

Во Црквата на Светиот Гроб во Ерусалим, Владиката Партениј служеше Божествена литургија заедно со Архиепископот Јераполски г. Исидор – Игумен на Братството на Сесветиот Гроб, од Ерусалимската Патријаршија. – О, […]

(Видеа) КОНЕЧНО ВИСТИНАТА: За професор од Софија МАКЕДОНСКИОТ е литературен, а БУГАРСКИОТ вештачки

Нема сомнеж дека македонскиот јазик е литературен, а не дијалект. Историјата на македонскиот јазик не започнува со Коминтерната и нејзината хипотетичка интервенција во 1945 година. На оние кои тврдат дека […]