Ковачев: Заев потпиша дека сме биле сите Бугари

Балкан

Европската интеграција на РСМ е важна и за Бугарија и за целиот регион и за ЕУ ​​како целина. Бугарија во 2017 година потпиша договор за пријателство со Скопје токму за да го отвори патот за побрз пристап на Македонија како полноправна членка на ЕУ. Во 2018 година, првото бугарско претседателство со ЕУ беше посветено на лобирање за ова усвојување.

За жал, од 2017 година, владејачката партија во Скопје не стори ништо за да го спроведе договорот. Академската комисија е блокирана и не работи. Говорот на омраза се засили. Тоа го изјавува бугарскиот европратеник Андреј Ковачев.

Според него, со бугарскиот договор Заев потпишал дека во минатото сите сме биле Бугари и останува тоа само да го признае историската комисија. Заев не може да бега од тој потпис.

Не е проблем што има привремена влада во Бугарија, како што верува Зоран Заев. Проблемот е во тоа што Скопје не стори ништо за да го спроведе договорот со Бугарија. Напротив, вложува напори да лобира против Бугарија и да се наруши бугарската позиција и да се обиде да изврши притисок врз Софија.

Не се расправаме за сегашниот идентитет и јазик. Договорот зборува за заедничката историја на сегашните два народа. Заедничка бугарска историја, не споделена, не испреплетена, но заедничка за истата етничка група во минатото, која етничка група несреќната судбина и големите сили започнаа сурово да ја делат на почетокот на 20 век. Кога тоа го кажувам, мислам на нас Бугарите. Заев тоа го прифати, дека имаме заедничка бугарска историја и сме биле истата бугарска етничка група во минатото.

Секој има право на самоопределување. И нашите предци го имаат истото право како и живите сега. Омразата и неединството може да се надминат само преку европска интеграција и храброст да се прифатат фактите како што беа. Така стои во договорот, кој мора да се почитува, а Скопје има долго време од 2017 година да го стори тоа. Извинувањата со привремената влада се неиздржани. Исто така, мислам дека очекувањата дека следната бугарска влада може да ја прифати лагата. Фактите се свети!