КИРЧО се предомисли, Таче остана црна вдовица

Uncategorized, Балкан

Имаме јасно напишан договор за коалиција, кој строго го почитуваме. Сакам сите наши постапки да бидат во склад со него. Јас како премиер немам право на никаков начин, ниту ќе се обидам да направам некакви договори, имаме рамковен став, декларација. Ова го изјави премиерот Кирил Петков за позицијата на Бугарија кон РС Македонија, јави известувачот на БГНЕС.

Секоја одлука мора да дојде со целосно обединување со коалицијата и опозицијата, додаде Петков. Нема да се донесе конкретна одлука без санкција на парламентот и без целосно убедување на сите кои ќе гласаат за неа, се обрати Петков во Народното собрание.

Сегашната ситуација во Украина го направи случајот со Македонија уште поделикатен. Западен Балкан е и регион во ризик, безбедноста на Западен Балкан е од големо значење за бугарската држава. На овие одлуки мора да им пристапиме со голема одговорност, додаде Петков.

ЕК соопшти дека се подготвени да бидат гарант преку преговарачката рамка за правата на бугарските малцинства, Бугарите во Македонија, за да се осигураат дека ќе се зачуваат интересите и сите права на овие Бугари во Македонија, а преговарачката рамка и процес ќе придонесе на ова добрососедство на кое толку многу се надеваме, рече Петков.