Данилов: НИТУ ЕДНА од целите на планот на Путин не е постигната

Европа

Украина почна да ја презема воената иницијатива, објави секретарот на Советот за национална безбедност и одбрана на Украина, Олексеј Данилов.

Според Данилов, украинската војска, припадниците на територијалната одбрана, целиот безбедносен и одбранбен сектор работат во целосна мобилизација, објави Центарот за стратешки комуникации и информациска безбедност на Фејсбук.

Според секретарот на НСДЦ, Украина почнала да ја презема воената иницијатива.

„До денес, ниту една од целите на планот на Путин не е постигната. Ние возвраќаме во сите правци. Но, тешките борби продолжуваат“, рече Данилов.

Задачата на украинскиот информативен отпор е да им каже на роднините на руската војска за реалниот број на жртви и затвореници, нагласи тој.

Според Данилов, украинската национална мобилизација и украинскиот отпор кон агресија стануваат се посилни секој ден.

Заклучно со 06:00 часот, 28 февруари, проценетите загуби на рускиот агресор се 5.300 луѓе.

Украина официјално поднесе тужба против Руската Федерација до Меѓународниот суд на правдата на ОН во Хаг.

Вооружените сили на Украина, со поддршка на целиот украински народ, храбро се спротивставуваат на руската агресија.