ЗОРАН ВРАНИШКОВСКИ станува заменик Архиепископ на МПЦ – ОА

Поранешниот расчинет владика Зоран Вранишковски, денес таканаречен архиепископ на непостоечката православната охридска архиепископија (ПОА) ќе се враќа во МПЦ – ОА, согласно спогодбата со СПЦ за признавање на нашата автокефалност. […]

ОПАСНО: Србите по стапките на Бугарите, бараат наследство во Македонија

Српскиот четнички центар за ширење на лажна пропаганда, СПОНА во Скопје, започна со своите антимакедонски активности по примерот на Бугарија, тврдејќи дека црквите на МПЦ – ОА се српски и […]

(Видео) ТАТАРСКАТА црква од долна Мизија (бугарија) и објави војна на Светата МПЦ – ОА

Татарската болшевичка црква во долна Мизија и во пракса почна да ја применува одлуката со која Светата МПЦ – ОА ја нарекува Православна Црква во Северна Македонија, а нашиот Архиепископот […]

СКАНДАЛ: БУГАРСКАТА руска измеќарска црква, не ја признава МПЦ – ОА под уставно име

Скандалозна одлука донел Синодот на Бугарската православна црква, откако пред три дена во Софија беше вториот човек на Руската православна црква, шефот на руската црковна дипломатијата, бандитот наречен митрополит Антониј. […]

СРАМНО: РУСКАТА ЦРКВА ја призна МПЦ – ОА како „НАЈМЛАДА“ Црква

Светиот синод на Руската православна црква на денешната седница ја призна Македонската православна црква – Охридска архиепископија, како автокефална сестринска црква. На 25 август 2022 година, на седницата на Светиот […]

ТРИУМФ НА МПЦ – ОА, укината е црквата на Зоран Вранишковски

Синодот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија одлучи да ја прифати поканата за сослужување со Српската православна црква, која беше ставена во тесно и немаше друг избор после одлуката […]

ДЕНЕС СИНОД на МПЦ – ОА за „автономијата“ од СПЦ

Македонската православна црква не доби автокефалност, туку „најширока можна автономија и полна самостојност“ од СПЦ, како што гласеше одлуката на Саборот, а според новинарот Бранко Ѓоргевски тоа го враќа нејзиниот […]

ТИТО разочаран од Македонците

После точно 42 години од починувањето на доживотниот претседател на Социјалистичка Федеративна Република Југославија – Јосип Броз Тито (1892-1980), Македонците силно го разочараа! Тие тргнаа по умот на Сталин и […]