ВЕСТИ ЗА РАНОБУДНИ: Климатските промени носат НОВА ПАНДЕМИЈА!

Климатските промени ќе принудат многу животни да ги напуштат своите постојни екосистеми во области погодни за живеење, каде нивното мешање со други животински видови во голема мера ќе го зголеми […]

ВОЗОВИТЕ во светот и во Македонија, плачи ако можеш

Додека возот од Скопје патуваше до Битола скоро 10 часа, сега може да се патува со воз од португалскиот град Лагуш до Сингапур, со неколку застанувања попат, а цела Европа […]

Која е државата со најголема мрежа на брзи пруги?

Не помалку од 37.900 километри ја минуваат целата земја, поврзувајќи ги сите нејзини најголеми градови. Целиот процес е завршен од 2008 година. Половина од вкупниот број е завршен само во […]