ЛЕКОВИТИ ЧУДА и за муслимани во овој ПРАВОСЛАВЕН МАНАСТИР

Во манастирот Куманица, освен православните верници, Божја помош бараат и муслиманите. Познат е по многуте лековити чуда што се случувале во него, поради што луѓето го нарекувале – српски Острог. […]

ТАЖНА СРАМОТА во БУГАРИЈА: Измислија мошти на Св. Кирил и Методиј

Бугарија е подложена на целосен потсмев пред целокупниот словенски, но и православен свет, не само што денот на Светите Браќа го прогласија за Ден на бугарска писменост, туку сега објавија […]

ТРИУМФ НА МПЦ – ОА, укината е црквата на Зоран Вранишковски

Синодот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија одлучи да ја прифати поканата за сослужување со Српската православна црква, која беше ставена во тесно и немаше друг избор после одлуката […]

ПИСМО Пендаровски – Вартоломеј: Очекуваме ТОМОС од Цариград

Претседателот Стево Пендаровски упати писмо до Неговата Сесветост Вартоломеј, Архиепископ Цариградски – Нов Рим и Вселенски Патријарх, по повод признавањето на каноничноста на нашата Црква од страна на Вселенската патријаршија. […]

ДЕНЕС СИНОД на МПЦ – ОА за „автономијата“ од СПЦ

Македонската православна црква не доби автокефалност, туку „најширока можна автономија и полна самостојност“ од СПЦ, како што гласеше одлуката на Саборот, а според новинарот Бранко Ѓоргевски тоа го враќа нејзиниот […]

КАПИТУЛИРАШЕ И РПЦ, им остана само лажна надеж

Руска црква од Москва ставена во небрано од одлуката на ВП, преку треторазреден црковен дипломат, кратко соопшти: Ја поздравуваме одлуката на Српската православна црква за „Македонска православна црква – Охридска […]

КАПИТУЛИРАШЕ СПЦ, мораа да ја прифатат реалноста за МПЦ – ОА

Под притисок на одлуката на Вселенската Патријаршија за признавањето на МПЦ – ОА за засебна Црква, денес Соборот на СПЦ прифати капитулација и го одобри канонското единство на СПЦ со […]

ЕКСКЛУЗИВНО: Што се подготвува за МПЦ – ОА и како да се заштитиме?

Во овој момент веќе се насетуваат „искри“ на релацијата Вселенска Патријаршија (ВП) и Српска православна Црква (СПЦ) на темата признавање на Македонска православна Црква или Охридска Архиепископија (МПЦ – ОА). […]

БУГАРИЈА како руска измеќарка, не престана да не ЗАБАВУВА

По одлуката на Вселенската Патријаршија да ја прифати македонската црква во канонско единство, главно не забавуваат реакциите од Бугарија, чија црква во 2019 година пропушти можност да игра активна улога […]