АМЕРИКАНЦИТЕ со акција на скопски аеродром

Хроника

Пратка од еден тон дpoгa во петокот била пресретната движејќи се од аеродромот Петровец кон конечната дестинација, а MBР на Спасовски не биле способни да ја спроведат акцијата.

Според информациите, се работи за пратка од околу еден тон синтетичка дpoгa која била спакувана во кутии од делови за мобилни телефони. Нарачката на деловите за мобилни телефони била направена од една позната скопска мобилара, блиска на активисти на власта.

Информациите зборуваат дека во овој случај на шверц со дpoгa вмешани се и царински службеници и полицајци вработени ГП Север. Пратката била одобрена да помине на царина без проверка, по што во акција на американската полиција за борба со трговија со дpoгa, ДEA и македонска полиција била пресретната додека се упатувала кон конечната дестинација.

Од MBР потврдуваат дека имало таква акција, но засега одбиваат да коментираат во детали со оправдување дека акцијата е во тек. Всушност криминалните структури на MBР се затекнати од ненајавената втора акција со која раководи американската агенција за спречување на троговија со дрога – ДEA, па немаат што да кажат. Половина трговци со дрога се дел од македонскиот безбедносен систем.