НOВA ЦPKВA Cв. Лидиja Maкедoнcка

РЕЛИГИЈА

Шест владици на MПЦ-OA, сите од поновата генерација архиереи, денеска ја осветија новата црква во Свети Николе, дел од Брегалничката епархија, која го носи името Cвета Лидиja Макeдoнка.

Покрај, надлежниот Митрополит г. Иларион, потпис на повелбата ставија и Европскиот г. Пимен, Тетовско-гостиварскиот г. Јосиф, Кумановско-особовскиот г. Григориј, владиката во пензија г. Јосиф и стопбискиот епископ, г. Јаков.

Ден пред да биде осветен новиот храм во градот Свети Николе, Митрополитот Брегалнички г. Иларион, во сослужение на свештеници од Брегалничката Епархија, отслужи вечерна богослужба и изврши освет на камбанаријата при новиот храм „Св. Лидија Македонка“.

Повелба за осветувањето:

Надворешен изглед на Црквата: