НЕВЕРОЈАТНО!!! Избегнувајте ги овие овошја и зеленчук, има МНОГУ ПЕСТИЦИДИ!

Uncategorized

Колку и да мислиме дека знаеме да избереме квалитетно овошје и зеленчук на пазарот, обично сме разочарани дома.  На прв поглед, свежата салата и пролетен кромид не се јадат само еден ден подоцна, а јагодите што се појавија овие денови немаат вкус.  Се чини дека стравот и сомнежот на пазарите не се сосема неразумни, особено кога ќе се земат предвид хемикалиите со кои се прскаат.

Со исклучок на производите на неколку производители на сертифицирано органско овошје и зеленчук, ваквите производи што се продаваат на пазарот и на пазарите се третирани со пестициди.

Јагодите се потенцијално најризични кога се во прашање остатоците од пестициди.  Тоа е чувствителен растителен вид кој напаѓа голем број штетници и мора да се користат пестициди во неговото производство.  Друга причина е што јагодата е најчувствителна во фазите на технолошка зрелост, односно непосредно пред и за време на нејзината берба.  Третата причина е нејзината структура.  Кожата од јагода е исклучително подложна на пестициди.  Тоа е многу нежно и не можеме, како со јаболко, каде што имаме можност да излупиме, или домат што можеме грубо да го измиеме под проточна вода.  Со јагоди, не можеме да го направиме тоа без да му наштетиме на овошјето – рече дека повеќе се прскаат јаболките што доаѓаат на нашиот пазар, особено од влажни подрачја, отколку домашните.

Просечен Американец јаде околу осум килограми свежи јагоди годишно, а со нив и десетици пестициди, утврди една од нивните работни групи.

Оваа година контролата покажа дека спанаќот, зелката, нектарините, јаболката, грозјето се на списокот на овошје и зеленчук со најмногу остатоци од пестициди.  Списокот е сличен и во оваа област.

Би го издвоил спанаќот што се произведува кај нас.  Не мислам дека има висок ризик кога станува збор за пестициди.  Имаме уште еден проблем со тоа – зголемена содржина на нитрати и нитрити како резултат на зголемената исхрана на почвата со азотни ѓубрива, а овие молекули во организмот се претвораат во нитрозамини, за кои се докажува дека се канцерогени.  Вториот, да, јагоди, зелена салата, нектарини, праски, цреши, се потенцијално ризични, но не мора да бидат – нагласи Стевиќ.

Јужното овошје, исто така, треба добро да се измие, но не само поради пестицидот, посочува професорот, туку и затоа што не знаеме „колку раце зеде“ се додека не стигна до нас.

Постојат два вида пестициди – едната група останува исклучиво на површината на растителното ткиво и не продира во нејзините сокови и може да се измијат.  Кај другите видови пестициди, т.н.  системски по примената на супстанцијата продираат низ кутикулата, влегуваат во растителните сокови.  Таквите пестициди не можат да се измијат, но растението мора да ги разложи на метаболити кои не се токсични за време на периодот на чекање.

Апсолутно е заблуда дека овошје од црв е оној што не изгледа убаво поздраво.

Може да биде така, но во повеќето случаи, ако јаболкото е оштетено, тоа многу често значи само дека производителите не примениле соодветни мерки за заштита или на време.  Многу често на истиот тезга кај истиот продавач имате јаболка од јајца и оние што не се.  Убеден сум дека е од истиот овоштарник – заклучи професорот Стевиќ и рече дека секогаш е подобро да се чека сезоната на одредено овошје или зеленчук отколку да се јаде во јануари.