Дeнec oдбeлeжyвaмe

Календар МПЦ - ОА

Денес Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и верниците го празнуваат летен Свети Стефан.

Празник кој го слави откривањето и пренесувањето на моштите на Свети Стефан, првиот голем маченик. Црквата го одбележува споменот на архиѓаконот Стефан четири пати годишно.

Во нашиот народ, овој светец се вика Стефан Ветровити и се почитува за да ветерот не би дувал сено, слама и не би донел разни болести. Затоа верувањето вели дека од ветерот треба да се чуваме на овој ден.

Ветер во едрата на морнарите

Во крајбрежните области, Свети Стефан сѐ уште се смета за морнарска слава, бидејќи се верува дека овој светец им дава на бродовите доволно ветер за пловидба. Од истата причина, прославуваа мелничари во ветерници. Додека некои семејства го слават овој ден како празник на крштевањето, во други делови се одржуваат заветите и се одржуваат литургии.

Според библиското сведоштво, светиот архиѓакон Стефан, како и дванаесетте големи апостоли, бил инспириран од силата на Светиот Дух. Тој направи многу чуда, им помогна на луѓето и сите негови добри дела се спомнати во Светото писмо на Новиот Завет.

Каменуван до смрт

Во првата година по страдањето и Вознесението Христово, Свети Стефан, со силата на својата вера, своите зборови и дела, потсети на зборовите на законот и пророците од Стариот Завет и им се покажа на Евреите, неговите сонародници , дека навистина го убиле Месијата, очекуван толку векови.

Свети Стефан е првиот од седумте ѓакони (Стефан, Филип, Прохор, Никифор, Тимон, Пармен, Никола), служители, помошници, кои ги ракоположија светите апостоли, затоа и го нарекуваат архиѓакон Стефан – прв меѓу ѓакони. Како проповедник во Ерусалим, бил изнесен од градот и каменуван до смрт, поради што го нарекуваат и Првомаченик Стефан.