ДЕМАНТ: ВМРО ДПМНЕ демантира соработка со СДСМ

Изјави, Македонија

Во врска објавената Вест на МКДенес под наслов „ВМРО ДПМНЕ и СДСМ се обединија“, официјално реагираше ВМРО ДПМНЕ со реафирмирање на веќе објавен демант и дополнително појаснување.

Во демантот на ВМРО ДПМНЕ се потенцира дека Левица и Димитар Апасиев шират лажни вести во врска со поддршка на ВМРО-ДПМНЕ во врска со Законот со кој се предвидува склучување на стратешко партнерство за изградба на автопати.

Освен тоа што главната добиена задача на Левица е да го лепи неосновано ВМРО ДПМНЕ со СДСМ, освен тоа што професорот по право Апасиев денес покажа елементарно непознавање на правото и се посрамоти себе си, тие покажаа и дека неосновано, преку гол популизам ги трошат парите на граѓаните.

Имено, Законот за кој реагираат е поднесен во скратена постапка од пратеници од мнозинството на власт. Во текот на вчерашниот ден на Комисијата за финансирање и буџет не се гласаше по однос на тој закон, туку истиот во рамките на скратената постапка е пренесен на одлучување на пленарна седница.

А како ВМРО ДПМНЕ ќе гласа, Апасиев ќе види на самата пленарна лекција и ќе добие лекцика за тоа како вистински се штитат националните интереси.

Доколку пратениците на Левица имаа став по ова прашање можеле да присуствуваат на Седницата на Комисијата наместо од комодитетот на своите канцеларии да пуштаат соопштенија за медиуми.

Глумењето опозиција, и помагањето на Заев, не е исто со делување како опозиција.

Од ВМРО ДПМНЕ појаснуваат дека парламентарното мнозинство плус АА/А носат дневен ред на кој како точка за овој закон по итна постапка се усвојува. Потоа Талат Џафери ја распределува во комисија за финансирање и буџет, а бидејќи е итна постапка, мора да се стави на дневен ред на комисијата. Комисијата ја проследува без гласање до парламент.

Но, кога ќе дојде точката на дневен ред на пленарна седница, ние ќе бидеме жестоко против и ќе има соодветни дискусии за тоа.