ВОНРЕДНИ ВЕСТИ: НАТО оружјето пристигна, Украина подготвува милион војници

Европа

Министерот за одбрана на Украина Олексеј Резников објави драматични вести за подготовките на украинската армија за одбрана на земјата од руската окупација.

Тој рече дека пристигнаа доволни количини оружје од НАТО и партнерите и се надева дека успешно ќе вооружи милион борци додека земјата се подготвува за „нова, долга фаза на војната“.

Олексеј Резников во објава на Фејсбук истакна дека Украина ќе треба прецизно да ги планира ресурсите и да избегне грешки за да победи во војната. Веќе, рече тој, Русија претрпе стратешки пораз.

Доаѓањето на странско оружје и стимулирањето на украинските производители би помогнало дополнително да се наруши рамнотежата против Русија, продолжи тој.

Но, пред тоа, Украина се соочуваше со исклучително тешки недели што веќе поминаа, а руската „голема офанзива“ не само што е запрена, туку и русите се во дефанзива.

„Никој не може да каже колку. Во тој период, ние ќе ја држиме одбраната првенствено со сопствени ресурси против непријателот луд од бес“, вели тој.

„Зголемениот притисок на санкциите против Русија и зголемувањето на странската помош за Украина треба да создадат услови во рок од неколку месеци под кои Кремљ конечно ќе ги загуби сите шанси да постигне каков било успех. Тогаш ќе се појави нов прозорец на можности за Украина. Во овој исклучително тежок период, потребно ни е единство, сплотеност, волја и трпение“, заклучи тој.