ВОНРЕДНИ ВЕСТИ: Што се случува во Косово, специјалци по српски домови?

Балкан

Под целосна борбена опрема, вооружени и маскирани припадници на косовската полиција, РОСУ утрово нешто пред шест часот упаднале во српски куќи во Штрпце, Севац и Брезовица.

Истовремено упаднале и во зградата на Привремената управа на општина Штрпце, а според информации од терен се уште се во споменатите објекти, изјави директорот на Канцеларијата за Косово, д-р Петар. Петковиќ.

„Под изговор дека продолжуваат со акцијата наречена Брезовица, околу 15 членови на РОСУ со долги цевки насочени кон стари лица претресуваа српски куќи, малтретираа мештани, ја блокираа работата на општината и го попречуваа функционирањето на нормалниот живот со возила“, вели Петковиќ.

Тој нагласува дека оваа акција доаѓа ден пред погромот над српскиот народ на Косово и Метохија на 17 март 2004 година и покажува дека акцијата нема никаква врска со каква било наводна борба против корупцијата, туку единствена цел е да се заплаши српскиот народ, а преостанатите Срби на овој начин се протеруваат од нивните вековни огништа. – изјавува српскиот претставник за Косово.

За тоа сведочи и фактот што албанските политичари претходната акција ја темпираа на Божиќ, непосредно пред прославата на Божиќ, најважниот празник на Србите, рече Петковиќ.

И покрај овие ѕверски притисоци, нагласи тој, Србите на Косово и Метохија нема да се поколебаат или да се скршат и ние ќе продолжиме да ги зачувуваме мирот и стабилноста во овие кризни времиња што ги снајде Европа и светот.

Од друга страна, се вели во соопштението, очигледна е намерата на Албин Курти и неговите следбеници, да предизвикаат неизбалансирана реакција на српскиот народ и да предизвикаат ново дестабилизација на ситуацијата на терен.

„Ќе ги информираме сите меѓународни претставници за последната провокација насочена кон Србите на Косово и Метохија, бидејќи таканаречената пресметка со корупцијата не смее да биде изговор за заплашување и малтретирање на српскиот народ кој живее во тешки и специфични услови“, рече Петковиќ.