ЗАГРИЖУВАЧКИ ПАД на Волстрит, втора недела по ред

Uncategorized

На Волстрит цените на акциите паднаа минатата седмица, втора недела по ред, бидејќи инвеститорите не сакаат да вложуваат во поризични инвестиции поради војната во Украина и поради високата инфлација во САД, додека европските берзи повратија дел од загубите од претходните недели.

На Волстрит, Dow Jones минатата недела се лизна за 2 отсто, на 32.944 поени, додека S&P 500 падна за 2,9 отсто на 4.204 поени, а индексот Nasdaq 3,5 отсто на 12.843 поени.

Најголемата светска берза се уште е под притисок бидејќи инвеститорите не се склони кон поризични инвестиции поради војната во Украина, пренесува Хина.

Руската инвазија врз Украина трае повеќе од две недели, штетите се огромни, се повеќе луѓе загинаа, а Русија се најде во изолација поради западните санкции.

Економските штети во Русија поради санкциите ќе бидат огромни, но ќе паднат и приходите на компаниите и банките од Запад, кои се повлекуваат од Русија.

Инвеститорите се загрижени и за високата инфлација во САД. Минатата недела беше објавено дека во февруари стапката на раст на потрошувачките цени достигна 7,9 отсто на годишно ниво, што е ново највисоко ниво во последните 40 години.

Ова, сепак, е во согласност со очекувањата на аналитичарите, но инвеститорите стравуваат дека остриот пораст на цените на нафтата и суровините од почетокот на војната во Украина пред две недели дополнително ќе ја поддржи зголемената инфлација.

„Податоците за инфлацијата се во согласност со очекувањата, но во наредниот месец, две инфлации дополнително ќе се зголемат бидејќи ќе биде вграден дополнителен раст на цените на суровините“, рече Пол Нолте, портфолио менаџер во Kingsview Asset Management.

Повеќето аналитичари очекуваат лидерите на ФЕД да ги зголемат клучните каматни стапки за 0,25 процентни поени на седницата следната недела.

Но, зголемената инфлација може да го принуди ФЕД да ги зголеми каматните стапки поагресивно во наредниот период.

„Сè уште се очекува дека ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки четири до седум пати во следната година или две за да ја олади прегреаната економија. Меѓутоа, проблемот е што ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки кога берзата е многу нестабилна, во превирања “, вели Нолте.

Од почетокот на годината берзата е под притисок на страна на продажбата, која се засили со руско-украинската криза. Пред тоа, беше под притисок на очекувањата ФЕД да ја заостри монетарната политика поради инфлацијата.

И ова, по две години исклучително голем монетарен и фискален стимул за закрепнување на економијата од корона кризата, негативно ќе се одрази на пазарот на капитал.

Така, од почетокот на годината индексот S&P 500 е намален за 11,8 отсто.

На европските берзи, цените на акциите минатата недела надоместија дел од загубите од претходната недела, кога забележаа најголем пад од избувнувањето на корона кризата во март 2020 година.

Лондонскиот FTSE индекс минатата недела зајакна 2,4 отсто, на 7.155 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 4,1 отсто на 13.628 поени, а париски CAC 3,3 отсто, на 6.260 поени. На берзата во Токио, пак, индексот Никеи се лизна за 3,2 отсто на 25.162 поени.