ВЕСТИ ЗА РАНОБУДНИ: Како да се справите со вестите за војната

Lifestyle, Живот, Забава

Кога се разбудивте утрово, ги гледавте вестите и се чувствувате сè позагрижени за војната во Украина, не сте сами. По двегодишна пандемија, треба многу да се апсорбира, а експертите се согласуваат дека чувството на преоптоварување е нормално.

Иако е правилно да се размислува прво и основно за влијанието врз оние кои се фатени во конфликтот, исто така е сосема нормално да се чувствуваме вознемирени од далеку од она што го гледаме во Украина, вели Алекс Бушил, од добротворната организација за ментално здравје Мајнд.

„Многу е природно да бидеш вознемирен од она што го гледаме, немаше да бидеш човек ако не го направиш“, вели тој.

Ова не секогаш води до анксиозност, но NHS и Anxiety UK се согласуваат на некои клучни начини да се избегне: јадете добро, излезете надвор, спуштете го телефонот, поврзете се со луѓето, одморете.

Сите овие се прилично основни совети, но кога сте под стрес, може да биде тешко да се прават постојано.