ГРУЕВСКИ заминува кај Путин

Европа

Рускиот претседател потврди дека му ветил политички азил на поранешнен премиер, но не прецизираше кој.

Путин бил убеден дека политичарот направил многу грешки во минатото, но сепак, неговото прогонство како државен криминалец, според него, претставува преголем срам на актуелното раководство. „Подготвени сме да им дадеме азил во Русија на такви луѓе“, додаде Путин.

Понудата на Путин доаѓа во атмосфера на обвинувања од НАТО кон Русија дека има намера да ја нападне Украина. Сепак Русија објави нацрт-договори со САД за безбедносни гаранции, како и договори за мерки за обезбедување на безбедноста на Русија и земјите-членки на Северноатлантската алијанса. Дали и тргување со поранешни политичари е дел од понудата на Русија?

Документот, меѓу другото, вклучува одредби за откажување од натамошното проширување на НАТО, за што согласност има и од Орбан. Дали очекуваното паѓање од власт на Орбан за оваа година ќе го принуди Грувески сепак да ја избере Русија за своја конечна дестинација, останува да видиме.

2 comments

Comments are closed.