Брендирана мафија за прв пат во Европа

Uncategorized

Брендирана мафија за прв пат во Европа

Појавата на брендирана мафијашка група, која дрогата ја превезува под 4С симболот со двоглавиот орел, е новост во Европа. Само српската мафија си дозволи да пренесува роба брендирана со знакот на грбот на Србија. Тоа е т.н. кавачки клан.

Кавачкиот клан имал криминални ќелии во повеќе европски земји, а нив ги координирал Милан Вујотиќ (39) од Подгорица, наречен Лавитесе.

Милан Вујотиќ Лавитесе, беше главниот снабдувач на кокаин за криминалната група предводена од Филип Врзиќ. Вујотиќ добивал големи пратки кокаин во Холандија.

Потоа, Филип Врзиќ преку своите членови, го префрлал кокаинот во Словенија, Србија и делумно во Шпанија. Им го препродаваше на купувачите, се вели во полициската документација, во која имале увид подгорички Вијести.

Според Вијести, во документите се наведува дека во периодот кога Вујотиќ ги примал пратките со кокаин. Транспортите се вршеле во количини до 42 килограми истовремено. Бидејќи тоа била количината што може да се смести во адаптираниот скриен простор под креветот на камионот.

Според документацијата, во некои случаи, возеле два камиона истовремено. Што значи дека пренесувале околу 80 килограми неделно.

Објаснето е дека во повеќето случаи, кокаинот се доставувал во Словенија, каде што бил преземен од Дрејц Ковач Хајро.

Малку кокаин беше донесен во Србија и Шпанија. Посебноста на кокаинот во сопственост на Милан Вујотиќ Лавитесе беше во тоа што имаше лого на српскиот грб и втиснати 4С на пратките, се објаснува во документите од истрагата

Истражителите утврдиле дека кога би била запленета некоја пратка кокаин на Вујотиќ, криминалната група купила дрога од друг добавувач. И тоа дрога набавена од Лука Араповиќ Дал, но дека тогаш испораките биле многу помали, но никогаш помалку од пет килограми по тура.

Криминалната група предводена од Врзиќ и Клемен Кадивец, за Милан Вујотиќ, покрај транспортот на кокаин. Го надгледувала и организирала и транспортот на нелегални милиони во готово.

Во 2019 година беа извршени четири транспорти на пари, а готовината пренесена од Шпанија во Србија. Доаѓа од две криминални банди кои работеа под покровителство на Вујотиќ во Шпанија, заклучуваат истражителите од Словенија.

Транспортот на пари од тие две криминални групи покажува дека Лавитесе и кавачкиот клан. Воспоставил мрежа на криминални групи низ цела Европа.

Тие дејствуваа под покровителство на кавачкиот клан и се занимаваа со нелегална продажба на дрога. Една таква криминална мрежа била основана од Филип Вржиќ и Клемен Кадивец, стои во документите од истрагата.

Истражителите од Словенија обезбедија соработник сведок во постапката поведена против меѓународната криминална група. Која функционираше како словенечка ќелија на криминалниот кавачки клан.

На повеќе од 420 страници во кривичната пријава јасно е наведено дека осомничениот раскажал добар дел од информациите. Кои подоцна биле потврдени со тајни мерки за надзор, следење, идентификување, улогата на тајни истражувачи. Контролирани пратки на дрога, претреси и одземени предмети, пишуваат Вијести.

Исто така, се вели дека Вујотиќ, како член на тоа злосторничко здружение, бил идентификуван врз основа на изјава на сведок. Идентитетот го потврдија странски безбедносни служби.

Милан Вујотиќ Лавитесе е високрангиран член на кавачкиот кланот, за кого се знае дека е во конфликт со шкаљарскиот клан. Меѓу кои во моментов се води крвава војна, се вели во извештајот.

Словенечките полицајци објаснуваат дека до 2014 година имало една криминална група во Котор, но дека кога таа година во Валенсија 200 килограми кокаин. Што довело до спор по што групата ја поделила на два дела.

За време на шестгодишната војна, која се финансираше со пари добиени од продажба на дрога. Членови на криминални банди користеа експлозив, бомби, па дури и снајперисти за да убијат противници, се вели во документите од истрагата.