САД со нова помош за Украина, преку 3 милијарди воена опрема

Свет

Соединетите Држави дополнително ќе и достават на Украина големо количество воена опрема и оружје, изјави вршителот на должноста Кристина Квин во Украина, додавајќи дека САД и доставиле помош на Украина од 2,5 милијарди долари. Со последните донации износот надминува над 3 милијарди долари.

„Во случај Русија да продолжи со недозволиви дејствија против Украина, ние ќе и испорачаме повеќе опрема и оружје на Украина. На крајот, ќе обезбедиме зајакнување на нашите сојузници од НАТО кои се граничат со Украина“, рече таа.

Таа потсети дека САД долги години и пружаат помош на Украина во областа на безбедноста, меѓу другото и во испораката на одбранбено оружје.

„Нашата последна серија оружје пристигна пред една или две недели. И ние продолжуваме да ја поддржуваме Украина. Само оваа испорака помошта е од 450 милиони долари за Украина за да обезбедиме безбедност. На Украина доставивме повеќе од две и пол милијарди долари помош во воена опрема и вооружување. Ќе продолжиме да ја проценуваме ситуацијата и ако Русија преземе недозволиви акции против Украина, ќе испорачаме дополнително оружје“, рече дипломатот.

Нема да се толерираат „агресивните акции“ од страна на Русија во близина на границите на Украина. Без разлика што Русија изјавува дека ги преместува војниците на своја територија и по сопствена дискреција. Според Москва, тоа никому не се заканува и никого не треба да загрижува.

Москва постојано плаче поради зголемувањето на силите на НАТО во Европа. Кремљ нагласи дека Русија не претставува закана за никого, но дека нема да игнорира дејствија кои се потенцијално опасни за нејзините интереси. Во Русија, овие обвинувања беа постојано демантирани, нагласувајќи дека тие најчесто се користат како изговор за да се донесат повеќе сили и опрема на НАТО на границите на земјата.

Кучињата лаат, караванот поминува – стратегијата на НАТО со Русија.