ОТКРИЕН нов вид на животно во Турција за кое до сега не се знае

Живот

Копајќи во дворот на стара фабрика за предење во источната турска провинција Игдир минатата недела, работници открија животински скелет од непознат вид.

Скелетот, кој останал недопрен, е висок околу 1 метар и има заби на предатор. Откако работниците забележале дека дел од ткивото прикачено на скелетот сè уште не се распаднало, тие го пријавиле своето откритие во Центарот за примена и истражување за биолошка разновидност на Универзитетот Игдир. Академиците дојдоа во областа каде што беше извршено ископувањето и го однесоа скелетот на универзитетот. Тие ќе спроведат истражување за да го утврдат видот на животинскиот скелет на универзитетот.

Белкис Муџа Јигит, предавач на Универзитетот Игдир, за Anadolu Agency (AA) изјави дека ќе се обидат да го откријат видот на животното.

„Тогаш ќе се погрижиме овој скелет да биде зачуван во музеј“, додаде Јигит.

Јусуф Китај, оперативниот офицер на ископувањето, рече дека работниците го пронашле животинскиот скелет додека работеле во област што не била користена во последните 30-40 години. Обликот на скелетот го привлече вниманието на работниците и тие ја пријавија ситуацијата до властите, рече Китај, додавајќи:

„Посебно забележавме дека неговите задни екстремитети се долги. Ги известивме властите дека можеби е интересен вид бидејќи неговите стапала немаат копита туку канџи, а има и остри заби“.

„Истражувањето ќе се спроведе, и ние сме љубопитни. Се надевам дека нешто интересно ќе излезе и ќе биде корисно за науката“, додаде тој.