BAKЦИHИ фaкти и митoви, eве кoнечнo дa знaeте (видeo)

Храна и Здравје

ШЕФОТ НА CЗО ТЕДPOС: “BAKЦИHИPAHИTE ЛИЦА ЈА ПРЕНЕСУВААТ ЗAPAЗАТА И МОРААТ ДА ВНИМАВААТ ДА НЕ ГИ ЗAPAЗАТ ДРУГИТЕ”

Иако цело време зборуваме дека постојат научни докази, односно студии според кои вакцинираните ја пренесуваат заразата на исто (па дури и малку повисоко!) ниво од невакцинираните, речиси никој не веруваше во тоа сѐ додека истото не го потврди и самата СЗО и нејзиниот лидер, Тедрос Гебрејсус. Тој, пред неколку дена објави дека вакцинираните ја пренесуваат заразата и поради тоа треба да внимаваат на другите луѓе, други луѓе кои можат дури и да умрат.

Да прецизираме, вакцините служат за намалување на ризикот од тешки симтоми во случај на заразување, а не штитат од самата зараза. Вакцинираните се заразуваат исто како останатите, но бидејќи имаат предходен имунитет од вакцината, тие полесно се носат со последиците од таа зараза. Тие го пренесуваат вирусот исто како невакцинираните. Тоа е доволно да разберете зошто треба да се вакцинирате, тоа е добро за вас и вашите најблиски.

Ова, секако, целосно ја поништува смислата на ковид сертификатите, кои воедно се и причина за дискриминација и суспендирање на основните човекови права на невакцинираните лица. Оваа објава на СЗО ги става сите недоумици на свое место. Тие се особено загрижени што сеуште постојат дилеми околу тоа дали вакцинираните лица можат или не можат да ја шират заразата. Тоа значи дека е најдобро да се остави на доброволна основа, избор за вакцинација. Кој е совесен, ќе се заштити, кој не е ќе ризикува свој живот и на своите најблиски.

Токму поради ова, самиот Тедрос ќе биде дециден:

“Загрижени сме поради лажното чувство на сигурност дека вакцините ставија крај на пандемијата, и со тоа дека вакцинираните не треба да применуваат никакви мерки на претпазливост. Вакцините спасуваат животи, но не заштитуваат потполно од преносот на заразата. Пред појавата на делта сојот, вакцините ја намалуваа трансмисијата за околу 60%, додека тој процент сега е само околу 40%.”