ДEНEC OДБEЛЕЖУВAМЕ

Денес Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и верниците го празнуваат Св. великомаченик Евпал Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 11 август. Евпал живееше на островот Сицилија, во […]

Дeнec oдбeлeжyвaмe

Денес Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и верниците го празнуваат летен Свети Стефан. Празник кој го слави откривањето и пренесувањето на моштите на Свети Стефан, првиот голем маченик. Црквата […]

Денес одбележуваме

Денес Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија ги одбележува „Седумтемина Макавеи, нивната мајка Соломонија и свештеникот Елеазар“! Сите пострадаа за чистата Израилска Вера од царот Антиох, од едни наречен Епифанос […]