ПЕНДАРОСКИ „се изгуби“ од додворување на ДУИ – НАВРЕДИТЕ продолжуваат, сега кон РАЗЕДИНУВАЊЕ на МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА (МПЦ)

Според Пендаровски тројца владици од МПЦ се под руско влијание, АМА НЕМАЛ ДОКАЗИ ДЕКА СЕ РУСКИ ШПИОНИ Во изминатите неколку години, Македонија протера 18 руски дипломати, т.н. дипломати кои беа […]

МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ со поддршка за протестот на МПЦ ОА

Партијата Македонски Концепт достави СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТА, 22 ЈУНИ 2023 ГОДИНА, кое го пренесуваме во целост. МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ СО ПОДДРШКА НА ПРОТЕСТОТ НА МПЦ ОА Во врска повикот на мирен протест […]

ДЕДО НАУМ: МПЦ – ОА, Јустинијана Прва, се раководи само согласно својот Устав

Митрополитот Струмички, Дедо Наум во јавноста излезе со свое пост Велигденско послание, кое ќе предизвика очај и јад кај сите новопечени, душегрижници за иднината и името на нашата света Македонска […]

ВЕЛИГДЕНСКИ честитки од Богојески до Архиепископ Стефан и верниците

Нека овогодинешниот Велигден биде почетна точка на оптимизам и надеж за подобра Македонија, посилна татковина, со повеќе социјална сплотеност, пред се со грижа за нашите најслаби сонародници. Свои на Своето […]

БУГАРСКИТЕ ЛАГИ поразени од историската вистина за ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЈА

Правните аргументи за Охридската Архиепископија, со кои се потврдува нејзината поврзаност со Архиепископијата Јустинијана Прима, веќе ги објавивме. Следно е објава за темелот и создавањето на првата Црква во Македонија, […]

ДЕНЕС одбележуваме ЛАЗАРОВА САБОТА

Денеска е Лазарова сабота, еден од поголемите христијански празници од пролетниот циклус. Лазарова сабота е променлив празник и секогаш се паѓа еден ден пред Цветници, кои се точно една недела […]

СКАНДАЛ: ЉУБЧО и КРАСИ со поддршка на „патриотската“ Декларација за МПЦ – ОА

Бугарските интереси и агентури во Македонија, во дирекна корелација со руските измеќари во земјава, започнаа акција за пречување на признавањето на македонскиот карактер на древната Охридска Архиепископија од страна на […]

КАТАСТРОФА за БУГАРИТЕ, објавени правни аргументи за Охридската Архиепископија

Бугарските историчари тврдат дека Охридската архиепископија е бугарска црква поради тоа што нејзината надлежност била за „цела Бугарија“, но тие упорно „забораваат“ да објаснат дека под називот „цела Бугарија“ се […]

МАКЕДОНЦИ, им помагате на бугарите со ПОТПИСИ против Охридска Архиепископија

Македонците бараат ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА ДА Е БУГАРСКА! – гласи наслов на реакцијата на лидерот на партијата Македонски Концепт (МК) Петар Богојески, споделена на социјалните мрежи. Секако тоа е обид да […]

ЗОРАН ВРАНИШКОВСКИ станува заменик Архиепископ на МПЦ – ОА

Поранешниот расчинет владика Зоран Вранишковски, денес таканаречен архиепископ на непостоечката православната охридска архиепископија (ПОА) ќе се враќа во МПЦ – ОА, согласно спогодбата со СПЦ за признавање на нашата автокефалност. […]