ОТКРИЕН ПРЕСТОЛОТ од бабата, на кој растел АЛЕКСАНДАР Македонски

Археолозите го открија престолниот стол на неговите баба и дедо, со кои растел големиот Александар Трети Македонски. Ова е уникатниот мермерен престол на Еуридика, баба по татко на Александар, пронајден […]

ВАЖНО: Откриен НОВ МОЗАИК во МАКЕДОНСКАТА палата во Ајга (Вергина)

Грчките археолози открија нов целосен мозаик стар повеќе од 2.400 години, во срцето на старата македонска кралска палата на династијата на Агреадите, на Филип Втори и Александар Трети Македонски. Според […]

ДAЛИ ЗНAEТE: Дpжaвнoто знаме на Maкeдониja со 16 кpaци

ДАЛИ ЗНАЕТЕ? Пишува Гордана Јанакиевска ДАЛИ ЗНАЕТЕ… На 11 август 1992 година со одлука на Собранието на Република Македонија, беа усвоени знамето со црвена боја и со 16-крако златно-жолто сонце, […]