МИЦКОСКИ ќе го разведе Апасиев, сопругата се буни

Забава

Во Парламентот има обид за создавање на мнозинство кое ќе изгласа недовреба на Владата на СДСМ и ДУИ. Нестабилна Влада предводена од ВМРО – ДПМНЕ или брзи предверемени избори. Ова се двете опции кои престатојат откако вчера вечер се формираше новото парламентарно мнозиство со напуштањето на БЕСА на владината коалиција.

Претседателот на ВМРО – ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, соопшти дека оставува на двете опции кои што ги најави вчера. Опозицијата достави барање за гласање на доверба на Владата, а спикерот Џафери има рок од три дена да ја закаже седницата.

„На овој документ стојат потписите од 61 пратеник. Тоа значи дека имаме мнозинство и дека ќе изгласаме недоверба на Владата“, речи Мицкоски.

Тој најави дека ќе се обиде да формира Влада, но услов е да биде стабилна за да може да се справи со сите предизвици како што е ковид пандемијата, енергетската и политичката криза. Доколку тоа не се случи тогаш најави дека ќе оди на брзи предвремени парламентарни избори и техничка Влада од 100 дена која ќе биде предводена од ВМРО – ДПМНЕ со оглед дека го имаат мнозиството во Парламентот за кое очекува да се зголеми.

Но Заев е силно вознемирен од таков исход на состојбата, па ги активира сите полтрони во опозицијата. Сите останаа изненадени што на повикот на Заев се огласи сопругата на Апасиев, Тамара Јованов која ниту презимето не го почитува на големиот лидер со мал раст. Таа излезе со сосема спротивен став од оној на сопругот.

Таа кажа дека има сериозна намера да настапува сама, отфрлајќи соработка со ДПМНЕ и се потсети на дејствувањето на ВМРО-ДПМНЕ во изминатиот период:

„Дпмне нема многу простор да слави. Да не речам, ИЧ! Да не си умислат случајно дека е заборавено што направија пред да дојде сдс на власт, како и што премолчеа додека сдс беше власт! Да не си помислат ни случајно дека со исти тактики ќе можат да владеат, нечепнати!

Ќе мора да решаваат КЛУЧНИ прашања, а ќе видиме колку се одлучни тоа да го прават, за кратко време. Таа ќе обзнанува, блокира и ќе се бори против секоја политика на ДПМНЕ, како што тоа го правела и досега! Сега не е јасно кој каде тера од лидерската двојка. Машкото кое не машко оди под власта на Мицкоски, а женското кое е очигледно машкото во врската не влегува во таа шема.

Таа му се закани на Мицкоски дека муабетите што тој ги проширувал за станот, алфата, швалерката биле во тефтерот за стрелање, меѓу другите ср*ања! Нит забораваме, нит простуваме! – таа се обраќа со закани до Мицкоски. Да се прашува човек кој е полуд од овие двајца? Веројатно и двајцата.