ДЕНЕС ОДБЕЛЕЖУВАМЕ по календар на МПЦ – ОА

Календар МПЦ - ОА

Најмладиот од 12-те христови апостоли и еден од четворицата евангелисти, Јован е наречен апостол на љубовта. Присуствувал на најважните настани од животот на Исус Христос, а по Распетието ја зел Богородица кај себе и се грижел за неа како за вистинска мајка до нејзиното успение.

Бил талентиран писател и имал моќ да ги објасни најдлабоките тајни на христовата наука поради што е наречен Богослов.

На овој ден селаните кои имаат волови треба да ја одморат стоката. Жените не треба да плетат или да шијат. Во многу краеви во овие денови почнуваат свадбите кои траат по три дена. Овие празници се добри за патување, па оние кои мислат да патуваат овој ден нека тргнат на пат.