АМЕРИКАНЦИТЕ запнаа, Бугарите се напнаа

Македонија

Американскиот заменик-помошник државен секретар за европски и евроазиски прашања Габриел Ескобар на онлајн средба со бугарските медиуми изјави дека САД се надеваат оти Македонија и Албанија ќе ги започнат преговорите за членство со ЕУ во текот на оваа година.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, Ескобар нагласи дека САД се убедени оти Македонија и Албанија направија важни, понекогаш и болни реформи, за да се придвижат кон членството во Европската унија.

Затоа, според него, двете држави заслужуваат преговорите да ги започнат што е можно поскоро.

– Се надевам дека сите европски држави ќе ја разберат стратешката важност од тоа да им дозволат на овие две држави да ги започнат преговорите за членство. Се надевам дека Европската унија, како и одделните земји членки, ќе ја осознаат стратешката важност на европската интеграција на балканските држави, порача Ескобар.

Ескобар нагласи и дека САД остануваат силно посветени на зачувување на суверенитетот и територијалниот интегритет на земјите од Балканот.