НАЈБОГАТИТЕ во светот се овие

Живот

Порталот Блумберг објави листа на најбогатите семејства во светот. Опфаќа семејства од различни делови на светот кои се ангажирани на различни работни места.

На оваа листа не е вклучена првата генерација милијардери, и беше истакнато дека листата не е конечна, бидејќи има семејства чие богатство е распространето низ целиот свет и тешко е да се следи, пренесува Индекс.

Првото место го зазеде семејството Волтон, чие богатство се проценува на 238,2 милијарди долари. Тие се сопственици на малопродажниот синџир Walmart.

На второ место е семејството Марс , кое го поседува истоимениот бренд за слатки. Нивното богатство се проценува на 141,9 милијарди долари.

Потоа следува семејството Кох, чие богатство се проценува на 124,4 милијарди долари и кое е сопственик на истоимената нафтена компанија.

На четврто место е семејството Хермес, кое го поседува истоимениот бренд луксузни чанти. Имаат богатство од 111,6 милијарди долари.

Следува семејството Сауд, кое владее со Саудиска Арабија, а нивното богатство се проценува на 100 милијарди долари.

Семејството Амбани е на шестото место со богатство од 93,7 милијарди долари. Тие го поседуваат конгломератот Reliance.

По нив следуваше семејството Вертхајмер, кое го поседува брендот Шанел. Имаат богатство од 61,8 милијарди долари.

Семејството Џонсон е на осмото место со богатство од 61,2 милијарди долари. Тие ја поседуваат финансиската компанија Фиделити инвестментс.

Следува семејството Томсон, во чија сопственост е медиумската корпорација Ројтерс. Имаат богатство од 61,1 милијарди долари.

На десетто место е семејството Берингер, кое е сопственик на фармацевтската компанија Берингер Ингелхајм. Нивното богатство се проценува на 59,2 милијарди долари.