ВЛAДИКA AГAТАНГEЛ за вaкцинитe и бyгapcкитe пacoши

Изјави

ДА СЕ ВАКЦИНИРАТЕ!

Ве повикувам да не се двоумите, да не се колебате и да не се плашите од имунизацијата, односно вакцинацијата против овој вирус, затоа што тоа е опцијата која ни ја нуди современата медицина, која секако е благословена од Небесниот Отец, Нашиот Бог и Спасител, Исус Христос, и која ќе ги минимизира последиците по нашето здравје и ќе не врати во нормалниот тек на нашето современо живеење, вели Владиката Митрополит Повардарски г. Агатангел.

Во отворено писмо во кое ги повикува православните верници во недела да дојдат на света Божествена Литургија во црквата „Св. Кирил и Методиј“ во Велес и да бидат дел од „Семакедонскиот православен христијански собор“ тој ги потсетува граѓаните на пописот кој е во тек во графата за вероисповед да се изјаснат дека се православни христијани, наместо само христијанин.

„Така во иднина би ги минимализирале штетните последици кои би произлегле од оваа математичка операција, по однос на нашата света православна црква и големиот број нејзини верни чеда, вели Агатангел.

ДА ГИ ПОНИШТИТЕ БУГАРСКИТЕ ПАСОШИ!

Во однос на пописот, а како што вели, особено заради политичките манипулации кои произлегуваат од него, имајќи ја предвид изјавата на Претседателот на Република Бугарија, Румен Радев, кој веќе почнал да манипулира дека бројноста на бугарското население е околу 120.000, вели:

„Тоа е дека сите сме свесни дека Република Бугарија сосема свесно и со подмолни, територијално аспиративни, па дури и чисто зли намери го искористи овој лош транзициски период во Македонија, каде бројни нејзини граѓани наоѓајќи се во лоша економска ситуација посегнаа по бугарските државјанства, како би заминале непречено низ европските и прекуокенските земји на печалба.

Еве сега, кога повеќе од јасно е дека Република Бугарија не е пријателска земја на Македонија и е отворен противник на нејзиниот просперитет, развој и одржливост, би апелирал до сите наши браќа и сестри кои го направија овој чин на земање на бугарско државјанство, да размислат да го поништат, односно да се откажат од тоа државјанство и да не бидат повеќе заложници на таа нечиста бугарска пропаганда. Вие, драги мои, го направивте тоа за да си ги сочувате фамилиите, децата, човечкото достоинство, затоа што оваа наша жална Македонија на многумина не им даде можност за достоинствен живот во овие 30 години.

Јас ве разбирам, но во исто време знам дека вие сте чистокрвни Македонци, луѓе кои си ја сакаат оваа земја, луѓе кои се чесни и родољубиви Македонци и затоа Ве повикувам без двоумење да го направите овој чин, односно да се откажете од формалното бугарско државјанство и со тоа да го засилиме македонскиот бедем во желбата за сочувување на оваа наша света и благословена Македонија., вели г. Агатангел