НАЈНОВО Вук Драшковиќ: Ова е талибанизација на православието

Балкан

Жетока реакција на легендарниот српски политичар Вук Драшковиќ по повод случувањата во Црна Гора и насилството на СПЦ врз Црногорците!

Ова е талибанизација на Православието!

Во цивилизираниот свет се чудат како е можно во 21ви век, на среде Европа, местото на хиротонисување на еден поп може да биде државно, национално и судбоносно прашање од прв ред. Па околу тоа спорат милиони луѓе, шефови на држави, премиери, министри, историчари, академици, аналитичари, сите  медиуми, гатачи… тоа е ТАЛИБАНИЗАЦИЈА на православието!

До вчера Велика Србија, денес Српски свет! Само српски. Најава за реприза на страшните деведесетти години. Памтиме ли како беше: Попови па топови, па лопови! – напиша Вук Драшковиќ.

Според него српскиот владика проповеда против духот на верата и нацијата!

Целото интервју на Вук Драшковиќ на следен линк:

https://radiosarajevo.ba/metromahala/ja-mislim/vuk-draskovic-o-desavanjima-u-crnoj-gori-talibanizacija-pravoslavlja/429159