СКАНДАЛ: ОРБАН го предаде ГРУЕВСКИ, ќе остане без ЕУ пасош

Балкан

Во Унгарија за прв пат многу се зборува за напуштање на ЕУ. Тоа значи дека Унгарците остануваат без ЕУ пасоши, а со тоа и нашиот поранешен премиер, господинот Никола Груевски.

Унгарскиот весник Маѓар Немзет („Унгарска нација“), пишува на оваа тема.

„Време е да зборуваме за Хуксит“, ја наслови Маѓар Немзет германската верзија на статијата. Тоа одекна како бомба: го објавија речиси сите големи медиуми, политичарите од опозицијата беа згрозени и многу коментатори изразија загриженост.

„Конечно, мора сериозно да размислиме за можен излез од сојузот на држави што крвари од илјада рани, покажува империјални симптоми и се однесува со презир и ароганција кон источноевропските членки. Додека Западот веќе свесно го крши христијанскиот морал и светски поредок и наместо тоа најавува изградба на космополитско, безлично светско општество, кое се потпира на безгранична самозадоволство и самоуништување на поединецот, ние Унгарците, Полјаците и Централна Европа цврсто се придржуваме кон милениумот културни и верски темели“.“, пишува весникот.

Написот е напишан од политикологот Тамас Фриц, познат по своите радикални позиции десно. Тој е водечки член на важни организации блиски до премиерот Виктор Орбан, како што е Форумот за граѓанска асоцијација.

Доколку Унгарија ја напушти ЕУ, Груевски останува без можност да се движи низ Унијата со унгарски исправи, а останува и без ЕУ пасош. Дали Орбан го изневери и шитна Груевски? Дали со тоа му го покажа патот за рикверц во Македонија?