СКАНДАЛ: Кој го ослободи Мијалков од Тортура

Македонија

Судијката Ристеска, сопруга на адвокатот на Јордан Орце Камчев го ослободи Мијалков од прогон за случајот Тортура.

Основниот суд во Скопје, денес ги прогласи за невини поранешниот први човек на Управата за безбедност и контраразузнавање Сашо Мијалков и поранешниот прв човек на специјалната полициска единица, алфите, Ивица Анчевски, кои беа обвинети во случајот Тортура.

Во пакетот со Мијалков и Анчевски беа ослободени и уште пет други припадници на специјалната единица-алфи. Тие беа дел од случајот Тортура кој се однесува на за апсењето на поранешниот министер за внатрешни работи и лидер на партијата Обединети за Македонија, Љубе Бошкоски.

Судскиот совет на чело со судијката Александра Ристеска (пр)оцени дека обвинителот Љубомир Лапе не докажал дека тие се виновни за делот мачење и друго сурово, нечовечко или понижувачко постапување и казнување.

Инаку, овој случај се однесуваше на начинот на кој беше уапсен лидерот на Обединети за Македонија, Љубе Бошкоски, на 6 јуни 2011 година, еден ден по завршувањето на парламентарни избори на 5 јуни 2011 година. Бошковски беше уапсен во познатиопт скопски ресторант Воденица, а како било постапувано со него можеше да се слушне од телефонскиот разговор на “началниците” Сашо Мијалков и Драган Павловиќ Латас.

Но, интересно во целиот случај е дека судијката која го “ослободува” Мијалков случајно е сопруга на еден од адвокатите ( шестмина на број, како што беше информирана јавноста ) на Јордан Камчев во случајот плацеви на Водно, каде Камчев е еден од осомничените заедно со денес “ослободениот” Мијалков.

Во судските кулуари се шпекулираше дека структури блиски на овој судско-адвокатски тим имаат ветувано ( или тргувале со влијание како што е денес модерно да се каже ) можно ослободување во домашен притвор на обвинетиот и притворениот Камчев поради здравствени причини ( тахикардија )!? Тоа беше во периодот пред неколку недели кога поради тахикардија Камчев заврши на кардиологија во Клиничкиот центар во Скопје.