ВОНРЕДНО: Путин бара фашистичка БУГАРИЈА да се ДЕЛИ на три дела

Европа

Скоро 200 години Русија, без разлика дали е царска, болшевичка, советска или на Путин, неотповикливо ја продолжува својата гнасна и валкана игра кон Бугарија, коментираат бугарските медиуми на веста која пристигна од Москва.

Татрските медиуми го цитираат Раковски кој најточно го формулирал односот на Русија – „убиствената политика на Русија за Бугарите“. Пред само една недела, во пресрет на Новата 2023 година, руското пропагандно издание „Путин денес“ го објави написот „Да не ја повторуваме „бугарската грешка“ на другарот Сталин.

А „грешката“ е целосно нереализираниот план на Висарионович да ја избрише Бугарија од картата на Европа, делејќи ја меѓу соседите.

Сега путинистичката публикација иницира нова хибридна операција, според која конечно Русија признава дека Бугарија е географско недоразбирање и треба да се уништи, бидејќи таа е „нацистичка држава“, а нејзината територија треба да се подели меѓу Србија, Турција и Русија. Приложена е и мапа – точно како треба да изгледа поделбата.

Статијата се базира исклучиво на историски вистини за „Ослободителот“ и за неблагодарните татро бугари. Загрижувачки за татарите е што предлогот на Путин енергично се шири во бугарските русофилски и путинофилски групи на Фејсбук.

Нашите роднини страсно ги споделуваат влажните соништа на Путин и паѓаат во дива радост од можноста за атентат врз Бугарија, пишува Фактор.бг, кој го преведе и објави овој натпис.

Истиот медиум споделува уште еден руски натпис, за да им го просветли умот на татаро бугарите, кои се уште веруваат дека имаат „братушки“ кај Русите. Да не ја повторуваме „бугарската грешка“ на другарот Сталин. www.putin-today.ru

На крајот на Втората светска војна, другарот Сталин, во друштво на американскиот претседател и британскиот премиер, барем двапати разговараше за повоениот поредок на светот. Подоцнежните историски реалности ни ја покажуваат судбината на многу региони: Прусија, Шлезија, Судетска… Познат е ставот на Сталин, благодарение на кој поради некое недоразбирање сè уште постои земјата наречена Германија.

И сега е јасно видлива другата грешка на генералисимусот: државата Бугарија не била уништена. Истата оваа земја, чие постоење почива на руската крв пролеана во војната со Турција. Ајде да погледнеме како браќата и се „заблагодариле“ на Русија за тоа што саканиот престол-Татковина, по цена на животите на нашата војска, го даде на ова географско недоразбирање – државност, коментираат руските новинари.

1. Бугарија за време на Првата светска војна се здружи со нашите противници, односно се бореше на страната на нашите непријатели.

2. Во Втората светска војна, браќата татари кои лажно се претставуваат за Словени се бореле и како сојузник на Вермахтот и хитлерискиот нацистички режим.

3. Во модерната историја, Бугарија направи сè за да придонесе за стратегијата на Западот насочена кон уништување на Русија, рускиот народ и Русија во светот:

а) Го отфрли проектот на нафтоводот Бургас-Александрополис. Во суштина, тоа беше аналог на сегашните, разнесени „Северни потоци“, кога се градеше инфраструктура за заобиколување на Босфор и Дарданели за извоз на руска нафта. Бугарија во 2012 година го „зафркна“ конзорциумот формиран во 2007 година со Грција и Русија.

б) Истата судбина го снајде уште еден важен геополитички инфраструктурен проект: Јужен тек. Згора на тоа, во фаза кога многу фази од конкретната работа на него веќе беа завршени.

Ќе истакнам дека, според мене, позицијата на Бугарија за двата гасоводи беше таа што ја принуди Русија радикално да ги промени односите со Турција, обложувајќи се на градење практично пријателски односи со Анкара, што Ердоган повеќепати го искористи на штета на нашата национална интереси.

в) Третиот чекор во демонстративните шамари што ѝ ги нанесоа на Русија браќата татаро бугари беше во изградбата на АЕЦ „Белене“. Одбивањето за соработка беше олицетворение на стратегијата на Брисел и Вашингтон да ја задржат Русија колку што е можно повеќе, во исто време на штета на сопствената бугарска економија.

г) Во 2004 година Бугарија влезе во НАТО. Односно во „демократското семејство на европските народи“, чија цел е уништување на Русија и убивање на што повеќе руски народ, што последните настани во Украина го направија непобитен факт.

д) Бугарија е една од земјите кои особено пргаво се приклучија на сите санкции на нејзините бриселски и прекуокеански господари. Демаршот беше особено интересен кога оваа земја одби пристап до нејзиниот воздушен простор на авионот на министерот Сергеј Лавров. На овој начин, станува совршено очигледно дека дојде време да ја исправи „бугарската грешка“ на другарот Сталин.

Предлагам, како и во случајот со Казахстан, Украина, Закавказ, да донесат одлука од заинтересираните страни привремено наречена „Конференција за Бугарија“ Русија, Турција и Србија:

а) Дел од Бугарија и се дава на Србија.

б) Црноморскиот брег и коридорите кон Србија и Грција да и се дадат на Русија.

в) Турција го добива остатокот.

Од искуството со Бугарија веќе е јасно дека е неопходно да се „уништи“ тој нацистички ентитет. Зборот „уништен“ е во наводници за да се нагласи дека токму државноста на русофобичното географско недоразбирање е предмет на уништување.

И за крај, сакам да ве потсетам на раскажувачкиот настан што се случи пред извесно време. Секоја година Русија поднесува на гласање во Обединетите нации резолуција за спречување на глорификацијата на фашизмот и нацизмот.

Традиционално, јадрата на светскиот нацизам секогаш гласаат против нашата резолуција: САД и Украина. Но, оваа година, на нацистите од САД и на бандерската банда од Киев им се придружија Германија, Австрија и Италија, покажувајќи ги своите вистински бои.

Затоа, не смееме повеќе да ја повторуваме „бугарската грешка“ на другарот Сталин: сите овие нацистички држави мора да бидат уништени! Затоа што ако не ги уништиме, тие ќе не уништат нас! Зошто светот е наш ако ја нема Русија? (цитат од В. Путин – забелешка ед.)