(Документи) БИЛА ЈАКА КОМУЊАРКА, ја вработиле на две места во ВЛАДА

Забава, Македонија

Некои луѓе, како јакава комуњарка, едноставно имаат повеќе среќа од другите. Таа била толку јака во комуната, што и лупнале две работни места во Влада, во ист ден. Ама јака била, може да носи како мазга!

Некои не можат да најдат никакво вработување, а други, пак, затоа, се вбработени на две позиции во иста државна институција, и тоа ни помалку ни повеќе, туку во Генералниот секретаријат на Владата, во ист ден на два огласи. Значи кога се фаќа комуњарката, јако се фаќа и не го пушта местото.

Таков е примерот со извесна Марија Стојановска, која на исти датум, односно на 1 декември 2022 година, е примена на две различни работни места во иста установа, односно Генералниот секретаријат на Владата.

Еден пример за “Реформа” во јавната администрација. Едно исто лице (Марија Стојановска), на ист датум 1.12.2022, со одлука од иста Агенција за вработување е примена на две работни места во иста установа, односно Генерален секретаријат на Влада.

Порталот Фактор дојде до одлуката, од која јасно може да се види дека Марија Стојановска била примена на две позиции.

Во первиот случај станува збор за местото Помошник на раководител на Секторот за стратегија, планирање и следење, додека, пак, вториот пат на местото помошник раководител на Секторот за човечки ресурси. Спремна женска, на испомош на два шефа. Таа може да опслужи и четири, само ако и се даде.

Не е наведено колкава плата ќе зема новата вработена во владиниот Генеррален секретаријат, но со оглед на движење на платите за тие позиции, износот ќе биде мин 40.000 денари. За двете места може да и дадат 80.000 ден плус бонус за јака комуњара! Цирка 100.000 месечно!

Изворите кои им ги испратиле овие документи на Фактор, на шега велат дека во овој случај станува збор за пример за „нашата реформа во јавната администрација“.