СРБИЈА СЕ ОБРУКА, стави агент на ПУТИН за нов директор на БИА

Балкан

Назначувањето на Александар Вулин за директор на БИА е директно загрозување на националните интереси на Србија и ја доведува земјата на раб на изолација, вели за „Данас“ Чедомир Стојковиќ, адвокат и основач на Здружението на граѓани „Група Октомври“, додавајќи дека Александар Вулин е агент на Путин веќе 15 години.

Тој додава дека во рамки на Здружението има развиено критериуми за идентификување на агентите на Путин во Србија, што тие го работат во рамки на тимот ТИМАРС.

– Поврзувањето со политичките и безбедносните структури во земјата и во странство ни дава легитимност и експертиза во оваа идентификација. Планиравме да го објавиме првиот список на агенти на Путин во Србија во средината на декември, но овој хаос околу именувањето на Вулин за директор на БИА, ни наметнува корекција на плановите, па сега објавуваме – Александар Вулин е агент на Путин во Србија веќе петнаесет години и како таков го идентификуваме – истакнува Стојковиќ.

Според него, оваа идентификација не ја прават само тие, туку и меѓународната заедница.

– Во ера кога Европа е историски обединета во одбраната на своите вредности од Владимир Путин, назначувањето на Вулин, човек на Путин како шеф на разузнавачкиот апарат, директно ја класифицира земјата во сателит на Путин и Русија. Европскиот парламент веќе ја советуваше Европската комисија да ги разгледа финансиските последици за Србија поради поддршката на Русија, а НАТО го идентификуваше сојузот Русија – Србија како безбедносен проблем, што навистина е – вели Стојковиќ.

Тој додава дека целиот дипломатски корпус го гледа Вулин како агент на Путин и неизбежно ќе доведе до постепена изолација на земјата, која сега не мора да биде формална како во деведесеттите години, но ќе биде неформална во форма на презир кон антиевропското однесување на Србија, „што на крајот ќе доведе до тоа пазарот на ЕУ да направи мала замена на нашите производи и директно да доведе до понатамошно осиромашување на и онака сиромашната држава“.

ЕУ, смета Стојковиќ, ќе изврши политичко самоубиство ако продолжи да ја финансира Србија во која шефот на разузнавачките служби сега ќе биде човек на Путин.

– Во исто време, не смееме да се заборавиме дека пред агресијата на Украина, Вулин, додека тој беше министер за внатрешни работи, се договори со Петрушев, шефот на разузнавачките служби на Русија, за интервенција на Русија во шарените револуции во Србија, што Вулин го објави тогаш на сајтот на МВР.

Тоа значи дека тогаш, во септември лани, е договорена разузнавачка интервенција на РФ во демократските и политичките процеси во Србија со цел зачувување на режимот на Александар Вучиќ на власт, исто како што разузнавачки Русија интервенираше во Белорусија и како што во јануари интервенираше во Казахстан со цел зачувување на режимот на Токајев – наведува Стојковиќ.