Заев: „Северна“ влегува во ФФМ?

Македонија, Спорт

Грчката влада жестоко реагира за настапот на македонската фудбалска репрезентација под кратенката МКД за Македонија или под амблемот на ФФМ.

На грчките реакции одговор дадоа министерот Османи и ФФМ, со аргументот дека фудбалот не е работа на Преспански договор и нема никаква обврска за ФФМ да си го промени името. Меѓутоа така не мисли и премиерот Заев, кој инсистира „северна да ја ставиме и на личните имиња“. Човекот едноставно го изгуби патот за имплементација на Преспанскиот договор.

Изјавата на премиерот Заев е по реакциите во Грција за амблемот на ФФМ на дресовите на нашите репрезентативци.

– Цела Европа знае дека нашата фудбалска репрезентација на првенството ја претставува Северна Македонија. Дури и Федерацијата да не е јавен ентитет, националниот тим е. Како што е во сите земји во светот. Па така, јасно е и треба да биде јасно на сите нивоа дека е репрезентација на Северна Македонија, ирелевантно од иницијалите на Федерацијата на дресовите. Веќе го покренавме конкретниот аспект со Федерацијата и во наредниот период ќе го решиме прашањето врз основа на Договорот од Преспа и правилата и традицијата на УЕФА, вели премиерот Заев.

Претседателот на Владата во изјавата додава дека „имплементацијата на Договорот од Преспа е работа во тек и нашата цел е постепено да најдеме решенија со соседите кои го спроведуваат Договорот и да нè придвижат напред врз основа на соработката и взаемното почитување“.