Над човештвото виси ОГРОМНА ОПАСНОСТ

Политика, Свет, Технологија

Дали Русија ќе користи нуклеарно оружје доколку биде загрозена?

И зошто го има? Од друга страна, ако е во интерес на другите големи сили да го користат – ќе го искористат. Ова звучи многу депресивно, но мора така да гледаме на работите – предупредува поранешниот началник на Генералштабот на војската на Србија.

Поранешниот началник на Генералштабот на српските вооружени сили, пензионираниот генерал Љубиша Диковиќ изјави дека, иако никој нема да каже така, војната во Украина е трета светска војна во нејзината почетна фаза и изрази надеж дека така ќе остане. затоа што над човештвото се наѕира огромна опасност.

– Мораме да бидеме свесни за фактот дека оваа специјална операција и одбранбена војна предводена од Украина се претвори во конфликт НАТО-Русија што во моментов се одвива на територијата на Украина.

Тој конфликт има и контури на светска војна и може да се каже, колку и да е тешка, дека третата светска војна е во некоја фаза, веројатно почеток и се надеваме дека таму ќе заврши – рече Диковиќ.

Тој посочи дека делумната мобилизација, која ја најави Русија, а која го привлече вниманието на целиот свет, е показател за продолжување и проширување на конфликтот во Украина.

– Украинската страна ќе одговори на делумната мобилизација на руските сили на адекватен начин. Сигурно е дека другите земји кои директно или индиректно учествуваат во војната во Украина ќе одговорат на адекватен начин, така што конфликтот ќе продолжи и ќе се прошири – наведува поранешниот началник на Генералштабот, но и посочува дека би сакал да грешиш.

– Искрено се надевам дека ова ќе биде последна руска мобилизација и дека војната брзо ќе заврши за доброто на човештвото и опасностите што се надвиснаа над неа. Но, не можам да ја исклучам можноста за општа мобилизација во Русија – вели Диковиќ.

Тој наведува дека и руските и украинските генерали и команданти се, без сомнение, многу способни, но дека можеби во почетната фаза, руската страна не предвидела дека ќе бидат вклучени и други земји, директно и индиректно помагајќи и на Украина, и дека тоа ќе пружи силен отпор.