Бугарските кодоши свиткаа кичма

Балкан

Односите помеѓу Македонија и Бугарија биле секогаш тензични, поради мешање на странски служби. Но највеќе поради двојни агенти кодоши кои работат за двете служби и УДБА на Југославија и ДАНС на Бугарија.

Тие всушност го промовираа бугарското вето за Македонија. Со месеци ликуваа на тоа, се додека во играта не се вклучи дирекно САД. После поделени шамари за вулгарите, тие започнаа да ја менуваат лентата. Таков е докажаниот соработник на УДБА и благонадежен вулгарин Владо Перев.

После силните шамари, удбашите започнаа да даваат обратни тези за јавноста од оние од пред месец дена.

„Длабоката држава им сугерира на Македонците дека ќе го изгубат својот идентитет ако дојдеме до некаков договор со Бугарија. Во Македонија владее мислењето дека Бугарија е виновна за сѐ. А ние исполнуваме сѐ што ќе ни биде кажано. Анти-бугарската кампања во Македонија не запрела од крајот на Првата светска војна од 1918 година, но во последните години е многу жестока. Во РС Македонија никој точно не знае што значи идентитет. Дали тоа е чувство за заедност или лична определба. Од друга страна, Русите и поранешните советски и сегашни руски разузнавачки служби прават се што е можно PCM да влезе во ЕУ со сите свои конфликти со Бугарија, а потоа тaa да биде тројанскиoт коњ на Москва во Европа. Така, конфликтите што ќе бидат пренесени на европско тло меѓу Бугарија и РСМ ќе ја нарушат безбедноста на Европската унија.“, изјави за агенција БГНЕС познатиот бугарски и удбашки кодош и редовен колумнист на Трибуна.мк, Владимир Перев.