Избирајте строго зрели домати, зелените домати се отровни ако ги јадете свежи!

Храна и Здравје

Понекогаш во колекциите на рецепти со природни лекови ќе најдете совети да користите прстени од зелени (но и зрели) домати како лапа ако страдате од проширени вени.

Треба да се знае дека сите површински терапии, вклучително и оние со лекови, делуваат само површно.

За третман на вените, мора да се консултирате со лекар, а облогите од домати да користите само ако ви ја ублажат непријатноста.

Исто така, бидете внимателни со неговата сирова диетална употреба. Не се препорачува поради состојката соланин, која е токсична и може да предизвика стомачна болка дури и ако се земе 25 mg од оваа супстанца.

Затоа се советува да се користи во зима, било како состојка во киселите краставички или како основна храна за кисела во тегла.