Вyчич се зaкaнyвa

Uncategorized, Балкан

Вучич со закани кон ЕУ и САД!

Во Брисел продолжуваат преговорите помеѓу Белград и Приштина на високо политичко ниво.

По одделните билатерални средби меѓу Борељ, Курти и Вучиќ, се одржа трилатерална средба на која ќе учествуваат претседателот на Србија, премиерот на Косово, министерот за надворешни работи на ЕУ и специјалниот претставник на ЕУ за дијалогот меѓу Белград и Приштина, Мирослав Лајчак.

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека никогаш не бил поддржувач на стратегијата на замрзнат конфликт на Косово и Метохија и додаде дека нема да стори ништо против интересите на Србија. Да ми ги свиткаат раката и вратот, нема да го признаам Косово. 

Ќе се обидам да објаснам одредени работи со неколку реченици. Луѓето во Србија очекуваат нашиот одговор да биде НЕ на секое прашање. Од друга страна, има илјадници невистини и лаги каде што некој треба да ја брани Србија од нас кој сме во власта.

Според Вучиќ, потребно е да се продолжи дијалогот со аргументи. Тој рече дека е многу загрижен за судбината на Високи Дечани.

Тие сакаат да кажат дека нешто е косовско наследство, културно и религиозно. Тоа не е вистина. Тоа е српско наследство, а не нешто што им припаѓа на Албанците. Не очекуваат сериозни разговори, но нашата позиција е цврста и тешка. Се плашам дека ќе има многу поголема нестабилност и проблеми, призна претседателот на Србија.

Пред неколку години, откривме дека има околу 3.000 исчезнати лица, во меѓувреме пронајдовме 1.633 лица. Тоа е цивилизациско прашање кон жртвите и нивните семејства, посочи Вучиќ.

Ако некој мисли дека е можно да се понижува Србија и дека мирно ќе гледаме како исчезнуваат Србите и како ги прогонуваат од огништата, се лажат. Операцијата Блесок од Хрватска нема да се повтори во српската историја. Јас немам што да му кажам конкретно на Курти, тој има што да каже. Тој не треба да ги напаѓа Србите на подол начин. Се прашувам што ќе каже тој. Тој доаѓа тука мислејќи дека едниот ќе ми ја свитка раката, а другиот ќе ми го свитка вратот за да потпишам Косово да биде независно. Никогаш нема да го сторам тоа, рече српскиот претседател.