Ново од Манастирот Свети Ѓорги во Рајчица

Живот

Манастирот Свети Ѓорги во Рајчица од деска го краси нов крст, поставен на манастирската камбанарија.

Станува збор за крст висок повеќе од два метри, излеан во месинг, има како основа котва – што симболично ја означува надежта на Христијаните, а околу краците е со декоративна изобразба на кормило кое ги покажува правецот на крстовоскресниот живот, на распетието, и на воскресението.

Крстот беше поставен на големиот празник Вознесение Христово. Беше осветен од Епископот Антаниски Г.Партениј Бигорски.